4 fabels over warmtepompdrogers ontkracht

4 fabels over warmtepompdrogers ontkracht4 fabels over warmtepompdrogers ontkracht | Veel mensen zijn huiverig om een gedeelte van, of zelfs alle was in een droger te doen. Er heersen allerlei fabels over hoe slecht een droger wel niet is voor je kostbare en favoriete kleding. Sommige daarvan berusten op de prestaties van conventionele drogers en andere zijn niet altijd waar. Hoe het ook zij, een warmtepompdroger is echt veilig voor alle aangegeven kleding die erin kan. Echt waar. Hier ontkrachten we enkele hardnekkige fabels die niet voor een warmtepompdroger gelden.

Fabel 1 | Wasgoed verslijt sneller

Je leest of hoort wel eens dat het pluis in je droogfilter kapotte vezels van je kleding zijn. Is dat zo? Het antwoord is ja, maar slijtage van je kleding en textiel is natuurlijk en wordt niet verergerd door een warmtepompdroger, mits je op het juiste programma droogt. Een wasmachine met heet water en snelle trommelrotatie belast je kleding meer. Als kleren volgens het etiket dus in de wasmachine mogen, mogen ze in de droger (tenzij anders aangegeven door de drogerfabrikant). Kleding slijt dus niet per se sneller in een warmtepompdroger.

Fabel 2 | De droger moet altijd vol

Veel warmtepompdrogers hebben een gewichtssensor of andere manier om de lading te bepalen. Ook wordt de vochtigheid van het wasgoed gemeten. Als de wasdroger merkt dat er minder was in zit dan het maximum gewicht, zal het droogprogramma gewoonweg korter duren. De warmtepomp droogkast stopt automatisch als de was droog is. Vol draaien scheelt wel iets in het energieverbruik, maar niet enorm.

Fabel 3 | Hangend/liggend drogen is frisser en schoner

Als je de was op een lijn of wasrek binnen droogt, maakt dat weinig verschil voor je wasgoed. In een warmtepomp droger is de temperatuur laag en de beweging zacht. Maar bij buiten drogen is er is een factor die niet over het hoofd te zien is: de zon. Uv-straling helpt wel degelijk bij het schoner en frisser maken van je wasgoed. Maar alleen in doses: als je de was te lang buiten laat hangen, is Uv-straling juist schadelijk.

Fabel 4 | Een warmtepompdroger gaat eerder stuk

Deze fabel is moeilijk te ontkrachten met cijfers, want die zijn er eigenlijk niet. Je hoort wel eens dat een nieuwe techniek zoals een warmtepomp droger kinderziektes heeft, complexer is en meer bewegende onderdelen heeft. Maar ze worden wel gemaakt door gerenommeerde A-merken. Je kunt goed aan de fabrieksgarantie, die soms tot 10 jaar gaat, zien dat de fabrikanten erachter staan, en dat je een lange levensduur mag verwachten van je warmtepompdroger.

1 reactie op “4 fabels over warmtepompdrogers ontkracht”

  1. Ik heb een warmtepompdroger ben er heel gelukkig mee maar heb toch een vraag, ik heb een hele dikke jas en die moet in de droger gedrog worden met 6 tennis balen, met mijn vorige droger (condens droger )ging dat prima .Mag dat ook in de warmtepompdroger ?

Reacties zijn uitgeschakeld.