Goedkope of dure warmtepompdroger kopen? | Een warmtepompdroger levert een aardige besparing op in je energierekening en kan zonder problemen of het risico op krimp allerlei soorten kleding drogen. Genoeg reden dus om bij het kopen van een nieuwe wasdroger te kiezen voor een warmtepompdroger. Maar als je gaat vergelijken, zal het je niet ontgaan dat de prijzen nogal uiteenlopen. De goedkoopste modellen zijn er al voor onder de 500 euro, terwijl er ook warmtepompdrogers zijn met een prijs tot 2.000 euro. Wat zijn de verschillen, en is goedkoop hier duurkoop? We zoeken het voor je uit.
Energieklasse
De mate van zuinigheid, ofwel de energieklasse (een standaardlabel om elektrische apparaten op verbruik te kunnen vergelijken) bepaalt in enige mate de prijs van een warmtepompdroger. Sowieso is de technologie vanzelf al erg zuinig en kom je geen modellen lager dan een A+ energieklasse tegen. Dat zijn meestal de goedkope modellen. Warmtepompdrogers in de middenklasse hebben vaak een A++ of A+++ label, afhankelijk van de opties en afwerking. De dure warmtepompdrogers uit bovenklasse zijn bijna uitsluitend superzuinige A+++ modellen.
Opties en mogelijkheden
De meeste warmtepomp wasdrogers hebben sensoren die een of meerdere variabelen meten: gewicht in de trommel, vochtigheid en temperatuur. Op basis hiervan wordt het programma in tijdsduur bijgesteld. Ook de goedkoopste drogers doen dit, maar een dure warmtepompdroger heeft meer en betere sensoren. De goedkope warmtepompdrogers zijn vaak uitgerust met een iets kleinere trommel van 7 kg en in de midden- en bovenklasse warmtepomp droogkasten vind je meer trommels van 8 en 9 kg inhoud. Ook hebben deze meer programma’s en extra opties, zoals een kinderslot op de deur, verlichte trommel en stoomfunctie.
Kwaliteit en afwerking
Opvallend genoeg vind je in de lage prijsklasse van drogers met warmtepomptechniek veel gerenommeerde, hoogwaardige A-merken. De goedkopere modellen hebben minder inhoud in de trommel, minder mogelijkheden en doen bijvoorbeeld langer over een was drogen, maar op bouwkwaliteit wordt niet bezuinigd. Je kunt dus ook met een goedkoper model er rustig van uitgaan dat de levensduur vele jaren bedraagt. De afwerking is vaak wel iets minder luxe en wat meer basic:. Bijvoorbeeld geen, of een eenvoudig lcd-display in plaats van een fraai vormgegeven touchscreen.
Dure warmtepompdroger: is goedkoop duurkoop?
Het lijkt dus vooral een zaak van extra’s en luxe waarom sommige warmtepomp wasdrogers veel duurder zijn. Het iets minder zuinige energieverbruik van goedkope drogers hoeft niet per se een financieel bezwaar te zijn. Integendeel, door de relatief lage aanschafprijs verdien je de investering juist sneller terug. Het is dus vooral een kwestie van je specifieke wensen en voorkeuren, hoeveel je aan een warmtepomp droger uit wilt geven. Je kunt uiteraard ook eens de best verkochte warmtepompdrogers bekijken.