Goedkope warmtepompdroger Top 5 | De energie die je met een warmtepompdroger bespaart ten opzichte van een condensdroger of een conventionele luchtafvoerdroger, is natuurlijk hartstikke mooi. Maar als je de kosten die je bespaart op je energierekening moet terugbetalen in een hoge aanschafprijs, is het dan wel de moeite waard? Gelukkig zijn er ook goedkope warmtepompdrogers die al voor een budget van rond de 500 euro (of minder) zuinig, veilig en goed je was kunnen drogen. Wij zetten hier de voor- en nadelen van een goedkope warmtepompdroger op een rij, en geven een Top 5 van de goedkoopste warmtepompdrogers die verkrijgbaar zijn.
Wat is een warmtepompdroger?
Allereerst moeten we duidelijk maken wat een warmtepompdroger precies is. Er zijn drie soorten drogers: luchtafvoer-, condens- en warmtepompdrogers. Condens- en warmtepompdrogers halen het vocht als condens uit de warme lucht, en hergebruiken deze. Dat maakt ze zuiniger dan luchtafvoerdrogers, die de warme, vochtige lucht meteen uitblaast. De opvang van condens in een reservoir maakt het ook mogelijk om een condens- of warmtepompdroger overal te plaatsen. Een warmtepompdroger is nog zuiniger dan een condensdroger, omdat de lucht met een speciale warmtepomp met thermische vloeistof wordt verwarmd, in plaats van met een elektrisch verwarmingselement.
Zijn goedkope warmtepompdrogers van inferieure kwaliteit?
Het zal je misschien verbazen, maar de Top 5 van goedkoopste wasdrogers bestaat niet uit goedkope modellen van onbekende merken, met een twijfelachtige kwaliteit. In plaats daarvan kom je er modellen van prima kwaliteit in tegen van volwaardige A-merken. Hoe komt dat? Deze merken begrijpen ook dat er een warmtepomp droogkast moet zijn voor ieder budget, niet alleen voor het bovenste marktsegment. Ze zijn iets minder zuinig (maar nog steeds goed voor een flinke besparing), vaak iets minder ruim en hebben minder mogelijkheden, maar over de kwaliteit hoef je je geen zorgen te maken.
Kan al mijn was in een goedkope warmtepompdroger?
In principe zijn alle warmtepompdrogers, ook de goedkope, in staat om veilig alle soorten textiel te drogen. Daar zijn twee redenen voor: de warmtepomptechnologie is van zichzelf veiliger, doordat de lucht minder warm wordt. Schade aan de textielvezels door oververhitting zal dus minder snel optreden. Daarnaast heeft elke goedkope warmtepompdroger uit deze Top 5 allerlei sensoren aan boord om onder andere de vochtigheid en temperatuur te meten. Het programma stopt zodra de was droog genoeg is, en gaat niet onnodig door. Zo voorkom je dat je (wollen) kleding gaat krimpen in de droger.
Wat zijn de voordelen van een goedkope warmtepompdroger?
Een energieklasse van A+ is minder zuinig dan A++ of A+++. Maar je bespaart er nog steeds flink mee ten opzichte van conventionele luchtafvoerdrogers, die notoire energieslurpers zijn, en ook ten opzichte van condensdrogers, die meestal niet zuiniger zijn dan energieklasse B. De relatief lage aanschafprijs is sneller terugverdiend door de energiebesparing dan bij een heel dure A+++ droger. Bovendien zijn de goedkoopste warmtepompdrogers net zo goed in staat om veilig en grondig alle soorten textiel te drogen – ook wol en zijde.
Wanneer kan ik beter niet een goedkope warmtepompdroger kopen?
Een goedkope warmtepompdroger voldoet prima aan alle eisen, maar ze blinken nergens in uit. Dat kan soms betekenen dat je rekening moet houden met de mindere prestaties: het drogen kan bijvoorbeeld erg lang duren, veel langer dan bij een conventionele droger. De trommelcapaciteit is vaak net iets minder, en door een lagere condensatie-efficiëntie kun je een goedkope warmtepompdroger ook niet altijd in een kleine ruimte plaatsen. De programmaselectie is meestal ook redelijk beperkt. En als je extra’s zoals een stoomprogramma, geursysteem en bediening via wifi hoog op je lijstje hebt staan, kun je het beter ook in een hogere prijsklasse zoeken.
Keuzehulp | Top 5 goedkoopste warmtepompdrogers
Het aanbod aan warmtepompdrogers is groot, hoewel de technologie nog relatief jong is. Dan is het belangrijk om goed te kunnen vergelijken, en daarvoor moet je duidelijke criteria hebben. Als voor jou budget ofwel de aanschafprijs het belangrijkste criterium is, kan de goedkope warmtepompdroger Top 5 een goede keuzehulp zijn. Wij zetten 5 goedkope modellen op een rijtje en bespreken de eigenschappen van ieder model. Zo kun jij uitgebreid warmtepompdrogers vergelijken, en de juiste keuze maken voor de beste warmtepompdroger.
Goedkope warmtepompdroger | 1 | Zanussi ZDH7332P
Zanussi maakt warmtepompdrogers wel heel toegankelijk, want de ZDH7332P is uiterst aantrekkelijk geprijsd. Het is een goedkope wasdroger met een trommelinhoud van 7 kg, wat genoeg is voor alleen, met z’n tweeën of met (kleine) kinderen. En dit model warmtepomp droogkast is perfect voor alle soorten textiel, want met slimme sensoren wordt continu de droogtegraad en temperatuur bijgehouden, zodat het droogprogramma nooit langer doorgaat dan noodzakelijk. Met een A+ label heb je de geringe investering binnen no-time terugverdiend in de besparing op je energiekosten.
Functies van de Zanussi ZDH7332P warmtepompdroger
Een droogprogramma in de Zanussi warmtepompdroger duurt, bij volle belading, maximaal 159 minuten, en dat is niet uitzonderlijk voor een warmtepompdroger. Daarin doet deze voordelige wasdroger met warmtepomp niets onder voor diverse duurdere modellen. Wat ook prima in orde is: de zelfreinigende condensor, startuitstel en antikreukfase, en mogelijkheid om hem op een waterafvoer aan te sluiten. Bovendien is hij ook geschikt om, naast alle kledingstukken die je hebt, ook het beddengoed te drogen.
Programma’s en soorten textiel
De lijst met programma’s is kort, maar doeltreffend. Naast gewoon katoen zijn er extra programma’s voor wol en beddengoed. Je kunt kiezen uit strijkdroog, kastdroog of extra droog als gewenste droogtegraad. Je lievelingskleren worden optimaal beschermd door de trommel met honingraatstructuur, en de golfvormige schotten in de trommel. Deze zorgen voor een milde en gelijkmatige verdeling van de luchtstroom. Zo wordt al je was veilig droog, of deze nu van wol, katoen of synthetische stoffen is.
Bediening en gebruiksgemak
De Zanussi wasdroger heeft geen lcd-display, maar toch kun je hem met de knoppen eenvoudig bedienen. Dankzij de status-indicatielampjes zie je welk programma je gekozen hebt, en hoe droog de was moet worden. Ook kun je met een eenvoudige druktoets een startuitstel instellen: zo voorkom je dat de was te lang droog in de droger blijft liggen, en zo alsnog kreukelt, wanneer je geen tijd hebt om de droger meteen uit te laden. Startuitstel kan ook handig zijn als je de droger vooral in de daluren ’s nachts wilt gebruiken.
Energie en prestaties
Het model heeft, net zoals de meeste goedkope warmtepompdrogers, een A+ label energieklasse. Veel duurdere modellen zijn echt superzuinig met A++ of zelfs A+++, maar dat wil niet zeggen dat de Zanussi warmtepompdroger niet zuinig is: integendeel. Deze energieklasse is nog altijd goed voor een forse bezuiniging met jaarlijkse kosten die, bij gemiddeld gebruik, niet hoger oplopen dan ongeveer 60 euro. Door de condensor, die gedeeltelijk zelfreinigend is, schoon te houden, behoud je dit lage energieverbruik met gemak.
Belangrijkste eigenschappen van de Zanussi ZDH7332P warmtepompdroger
- Max. vulgewicht: 7 kg
- Grootte huishouden: 2 tot 5 personen
- Condensafvoer: opvang in reservoir en waterafvoer
- Energielabel: A+
- Aanwezige droogprogramma’s: Wol, Kort, Koud, Katoen, Kastdroog, Beddengoed, Extra droog, Strijkdroog, Verfrissen
Goedkope warmtepompdroger | 2 | Whirlpool HDLX 70312
Veel voor weinig: deze omschrijving past perfect bij de Whirlpool HDLX 70312 wasdroger. Hoewel hij zeker niet duur is in de aanschaf, bespaart hij je met een A+ energielabel flink op je jaarlijkse stroomverbruik. Bovendien kun je in de trommel 7 kg aan wasgoed kwijt per keer: ruim voldoende voor een- of tweepersoonshuishouden, of met (kleine) kinderen. Door de hoge condensatie-efficiëntie (91%) is deze droger ook geschikt om in een kleine ruimte te plaatsen, zoals de kelder of het washok. Hij staat dus niet snel in de weg.
Functies van de Whirlpool HDLX 70312 warmtepompdroger
Met de Whirlpool HDLX 70312 droger ben je altijd verzekerd van een goed droogresultaat, welke stof je er ook in doet. Hij beschikt namelijk over sensoren die steeds de vochtigheid van je was meten, zodat hij weet wanneer het programma lang genoeg gedraaid heeft.
Programma’s en soorten textiel
De Whirlpool warmtepompdroger heeft een klein aantal programma’s voor alle soorten textiel. Met het katoenprogramma kun je de meeste was af, en voor wollen kleren is er een eigen optie, net als voor synthetische stoffen. Deze stoffen worden extra voorzichtig behandeld, en de stof wordt luchtig door elkaar geschud. Was je verschillende stoffen door elkaar? Kies dan voor het gemixte droogprogramma. De droogtegraad die je kunt kiezen, is strijkdroog, kastdroog of extra droog.
Bediening en gebruiksgemak
Aan gebruiksgemak is gedacht, want de diverse programma’s op deze goedkope warmtepompdroger van Whirlpool kies je met een elegante draaiknop bovenop. Daar zit een duidelijk lcd display naast, zodat je kunt zien wat de programma-instellingen zijn, en hoe lang het programma gaat duren. Met een rij toetsten op de warmtepomp droogkast kun je extra instellingen kiezen, zoals een uitgestelde start. Voor wanneer je niet meteen tijd hebt om de droger uit te laden, zit er ook een antikreukfase die tot wel 12 uur lang je was zachtjes ronddraait na het drogen.
Energie en prestaties
De Whirlpool wasdroger is een droger in de A+ klasse. Hij is dus veel zuiniger dan condensdrogers of conventionele luchtafvoerdrogers. Hij is wel wat langzamer: een volle belading katoen kastdroog kan tot wel 171 minuten aan droogtijd kosten. Houdt daar dus rekening mee bij het plannen van je was. Wel kun je hem in een kleine ruimte plaatsen, want de condensatie-efficiëntie is erg hoog: 91% van het vrijgekomen vocht wordt opgevangen in de opvangbak, of eventueel met een slang afgevoerd via een waterafvoer.
Belangrijkste eigenschappen van de Whirlpool HDLX 70312 warmtepompdroger
- Max. vulgewicht: 7 kg
- Grootte huishouden: 2 tot 5 personen
- Condensafvoer: opvang in reservoir en waterafvoer
- Energielabel: A+
- Aanwezige droogprogramma’s: Wol, Gemixt, Katoen, Kastdroog, Extra droog, Strijkdroog, Synthetisch
Goedkope warmtepompdroger | 3 | Zanussi ZDH8333P NL
Een uitgebreide selectie van 8 programma’s, 8 kg vulgewicht in de droogtrommel en een luxe afwerking maken dat je je bijna afvraagt wat de Zanussi ZDH8333P NL eigenlijk in de goedkope warmtepompdroger Top 5 doet. Deze wasdroger is erg compleet uitgevoerd en toch aantrekkelijk geprijsd. Dus als je meer was te doen hebt, voor een gezin van 3 tot 5 personen, en je wilt wat meer opties, dan is deze wasdroger van Zanussi een goede en voordelige keuze.
Functies van de Zanussi ZDH8333P NL warmtepompdroger
De Zanussi ZDH8333P NL is een volwaardige en goedkope warmtepompdroger met AutoSense-sensoren die continu de vochtigheid meten om het droogprogramma bij te kunnen stellen. Dat zorgt voor een optimale verzorging van je favoriete kleding. Een extra handige functie is het Strijkvrij+-programma, waarmee je minder hoeft te strijken, omdat je kleding met nog minder kreukels uit de droger komt met dit programma. Het condenswater kun je met een handige opvangbak met de hand weggooien, of met een slang (niet meegeleverd) aansluiten op een waterafvoer.
Programma’s en soorten textiel
Als je veel verschillende soorten wasgoed te drogen hebt, zit je goed met deze Zanussi wasdroger. Er zijn programma’s om katoenen wasgoed strijkdroog, kastdroog of extra droog te krijgen. Daarnaast kun je ook koud drogen, een opfrisprogramma draaien, en je wollen wasgoed veilig drogen, zonder risico op krimp. Door de warmtepomp is het mogelijk om op lagere temperaturen te drogen, zodat je kleding veilig is voor oververhitting. Door het gebruik van de sensoren gaat de droger ook niet langer door dan nodig.
Bediening en gebruiksgemak
Dit model warmtepompdroger van Zanussi beschikt over een aantal handige bedieningsknoppen om een programma te kiezen, in plaats van een draaiwiel. Daarnaast vind je een origineel vormgegeven, rond display met de resterende droogtijd en pictogrammen om de status weer te geven. Laat je de was nog een tijdje in de droger nadat het programma is afgelopen, omdat je geen tijd hebt om meteen uit te laden? De antikreukfase draait nog even zachtjes door, zodat het droge wasgoed niet stilligt en gaat kreuken.
Energie en prestaties
Binnen het energielabel A+ zijn de prestaties van de Zanussi ZDH8333P NL wat aan de ruime kant. Met een gemiddeld jaarlijks verbruik van net iets meer dan 300 kWh moet je rekenen op energiekosten rond de 70 euro, hoewel dit natuurlijk vooral van je persoonlijke situatie afhangt. Ook is hij niet de snelste: een was drogen in de Zanussi warmtepomp droogkast kan wel erg lang duren: tot 181 minuten als je een volle belading katoen kastdroog wilt krijgen.
Belangrijkste eigenschappen van de Zanussi ZDH8333P NL warmtepompdroger
- Max. vulgewicht: 8 kg
- Grootte huishouden: 3 tot 5 personen
- Condensafvoer: opvang in reservoir en waterafvoer
- Energielabel: A+
- Aanwezige droogprogramma’s: Wol, Kort, Koud, Katoen, Kastdroog, Beddengoed, Extra droog, Strijkdroog, Verfrissen
Goedkope warmtepompdroger | 4 | AEG T65370NAH
AEG warmtepompdrogers vind je vooral in het midden- en hogere segment wat prijs betreft. Toch heeft dit degelijke Duitse merk ook een vriendelijk geprijsde zuinige wasdroger: de T65370NAH Lavatherm biedt de geavanceerde SensiDry-technologie van AEG in de A+ energieklasse. Daarnaast heeft deze goedkope wasdroger een aantal handige functies, zoals trommelverlichting, startuitstel en een verlichte trommel voor makkelijk in- en uitladen van de droger. Dankzij het ÖKOFlow-systeem heb je ook een gemakkelijk schoon te maken filter voor de condensor, zodat deze niet zal verstoppen.
Functies van de AEG T65370NAH warmtepompdroger
Met SensiDry droog je kleding op een temperatuur die tot wel de helft bedraagt van conventionele drogers. Dat is veel veiliger voor allerlei soorten textiel. SensiDry houdt niet alleen de temperatuur lager, maar stopt ook het programma automatisch als de was droog genoeg is. Dat wordt met sensors continu bijgehouden. Dan is er nog de optimale luchtcirculatie met het ÖKOFlow-systeem. Dit systeem heeft alle filterwerking op een plek geconcentreerd. Dat betekent dat je niet apart de condensor hoeft te reinigen: je hebt maar een filter dat makkelijk te verwijderen en schoon te maken is.
Programma’s en soorten textiel
Als je je kleding zo fijn mogelijk uit de droger wilt halen, kun je voor het speciale antikreuk-programma kiezen. De trommel kan in twee richtingen draaien, en zo je kleding luchtig opschudden om kreukels tegen te gaan. Daarnaast heeft deze warmtepomp droger ook allerlei handige, speciale programma’s voor jeans, kussens, lingerie, sportkleding, zijde en wol. Het is dus een prima keuze als je met zorg en aandacht al je speciale stoffen wilt verzorgen, maar ook tijd wilt besparen.
Bediening en gebruiksgemak
Wil je wat meer vrijheid bij de plaatsing van je droger? Het scharnier van de deur van de AEG wasdroger kan zowel links als rechts bevestigd worden. En het handvat kan op vier plekken bevestigd worden, dus er is altijd wel een plekje waar je deze wasdroger kunt gebruiken. In het dagelijks gebruik is hij erg handig, dankzij fijne knoppen en een draaischijf. Op het duidelijke display kun je altijd zien hoeveel droogtijd er resteert, en als de droger klaar is, krijg je ook een signaal. Zo weet je wanneer je kunt uitladen, maar als dat niet meteen gaat, is er ook een antikreukfase na afloop.
Energie en prestaties
De AEG warmtepompdroger is zuinig voor een model in de A+ klasse: het verbruik, bij een gemiddelde droogbehoefte, is slechts 260 kWh per jaar. Zo verdien je de aanschaf van deze voordelige droger nog sneller terug. De condensatie is laag, dus het is aan te raden hem niet in een te kleine ruimte te plaatsen. Wel is de warmtepompdroogkast relatief snel en duurt een volle lading maximaal 159 minuten, voor katoen en op droogtegraad kastdroog. Het ÖKOFlow filter is gemakkelijk schoon te houden, zodat de prestaties goed blijven gedurende de hele levensduur van de droger.
Belangrijkste eigenschappen van de AEG T65370NAH warmtepompdroger
- Max. vulgewicht: 7 kg
- Grootte huishouden: 2 tot 5 personen
- Condensafvoer: opvang in reservoir en waterafvoer
- Energielabel: A+
- Aanwezige droogprogramma’s: Wol, Kort, Jeans, Zijde, Lingerie, Beddengoed, Sportkleding
Goedkope warmtepompdroger | 5 | Whirlpool HDLX 70310
Als je een eenvoudige maar goede en goedkope warmtepompdroger zoekt, is de Whirlpool HDLX 70310 een voordelige optie. Whirlpool levert met deze droger een vriendelijk geprijsd model die beschikt over de basisfuncties van een droger, en goede prestaties levert. Als extra pluspunt kun je deze wasdroger rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer. Als je geen vrije afvoer in de buurt hebt, gebruik je gewoon de opvangbak voor condens. Als je vooral voor zuinigheid wilt kiezen, is de eco-stand een handige optie om nog meer te bezuinigen op je verbruik.
Functies van de Whirlpool HDLX 70310 warmtepompdroger
De Whirlpool HDLX 70310 droger beschikt niet over allerlei overbodige toeters en bellen, maar biedt wel voldoende functionaliteit om al je wasgoed te kunnen drogen. Met een trommelinhoud voor maximaal 7 kg wasgoed kun je er goed mee toe in een klein gezin. De binnenkant van de trommel is slim vormgegeven om de luchtstroom zachtjes te verdelen over het wasgoed, zodat dit veilig droog wordt. De condensatie is hoog: 91%, zodat je de droger ook in een kleiner washok kunt plaatsen.
Programma’s en soorten textiel
Naast de standaardfuncties voor allerlei soorten was, zijn er speciale programma’s voor wol en delicate kleding. De droogstanden zijn strijkdroog, kastdroog en extra droog. Ook kun je grote stukken wasgoed, zoals dekens, kussens en dekbedovertrekken, drogen met de XXL-stand. Het programma Eco katoen is geschikt voor een optimale energiebesparing tijdens het drogen, maar dit programma is niet het allersnelste. Is de was klaar, dan draait de trommel nog een tijdje door op een zachte stand, zodat kreuken door stilliggen wordt voorkomen.
Bediening en gebruiksgemak
De droogprogramma’s van de Whirlpool wasdroger kies je met een handige draaischijf, waar met labels staat aangegeven welk programma je kiest. Onder het display, dat rechtsboven op de machine zit, vind je een aantal duidelijke knoppen om extra instellingen aan te passen. Op het display zelf lees je de resterende droogtijd af, en zie je informatie over het gekozen programma. Met startuitstel kun je de machine op een later tijdstip laten drogen, voor als je bijvoorbeeld ’s nachts, in de daluren, wilt drogen.
Energie en prestaties
De Whirlpool HDLX 70310 is geen stille droger: de warmtepomp droogkast produceert maar liefst maximaal 69 dB aan geluid. Maar door de hoge condensatie (91%) kun je hem in een afgesloten ruimte gebruiken, dus dat hoeft geen probleem te zijn. Ook is hij lekker zuinig en verbruikt jaarlijks gemiddeld minder dan 260 kWh aan stroom. Je was komt er iedere keer goed droog en zonder krimp of beschadiging uit.
Belangrijkste eigenschappen van de Whirlpool HDLX 70310 warmtepompdroger
- Max. vulgewicht: 7 kg
- Grootte huishouden: 2 tot 5 personen
- Condensafvoer: opvang in reservoir en waterafvoer
- Energielabel: A+
- Aanwezige droogprogramma’s: Wol, Kort, Koud, Lingerie, Kastdroog, Extra droog, Strijkdroog
Heb recentelijk de Zanussi gekocht, want ik wil niet zoveel betalen voor een wasdroger die ik slechts af en toe gebruik. Probeer het meeste op te hangen, maar soms is het handig om het in de droger te stoppen. Hij doet het in ieder geval erg goed en heeft veel programma’s.
Hallo Kevin,
Goed om te horen dat deze wasdroger je goed bevalt.
Vriendelijke groet,
Warmtepompdrogerkopen.nl