Hoe werkt een warmtepompdroger?

Hoe werkt een warmtepompdroger?Hoe werkt een warmtepompdroger? | Warmtepompdrogers zijn steeds meer in het nieuws en ruim te verkrijgen bij diverse webshops en elektronicazaken. Maar wat is nu precies een warmtepompdroger en hoe werkt deze? Warmtepompdrogers zijn een soort wasdroger, maar hebben veel meer mogelijkheden dan een conventionele droger met een luchtafvoer. Ook zijn ze een stuk zuiniger. Wil jij ook meer weten over dit interessante stukje techniek voordat je een warmtepompdroger kopen gaat? Hier leggen we de werking en de voordelen in het kort uit.

Hoe werkt een warmtepompdroger? | Warmteafgifte door warmtepomp

In een conventionele wasdroger wordt de lucht verhit met een elektrisch warmte-element. Dit kost aardig wat stroom. Een warmtepomp is veel efficiënter: de warmte wordt hier opgewekt doordat er een speciaal gas naar vloeibare toestand wordt gepompt. Door de overgang van gas naar vloeibaar komt er warmte vrij, die gebruikt wordt om de lucht te verhitten. En dat is niet het enige: warmtepompdrogers werken ook op een lagere temperatuur door een betere warmteverdeling over de kleding. Dat maakt ze geschikt voor kleren die je nooit in een condensdroger of een luchtafvoerdroger zou doen.

Condensatie en hergebruik van warme lucht

De lucht die gebruikt wordt om de was te drogen, wordt niet uitgeblazen, maar opnieuw door de droger gecirculeerd. In dit opzicht verschilt een warmtepomp droger niet veel van een condensdroger. De warme lucht is natuurlijk vochtig, dus voordat deze opnieuw gebruikt kan worden, moet dat vocht eruit. Dat gebeurt in een warmtewisselaar, waar het vocht door een koelelement condenseert. Het vocht wordt dan opgevangen in een uitneembaar reservoir, of rechtstreeks afgevoerd met een slang. De droge lucht gaat vervolgens circuleren en de restwarmte op deze manier optimaal gebruikt.

Besturing met sensors

Vrijwel alle warmtepompdrogers worden bestuurd door een slimme processor, op basis van de informatie van een of meerdere sensoren in de trommel. Deze sensoren kunnen onder andere de lading in de trommel wegen, de temperatuur bijhouden en de vochtigheid in de trommel meten. Daarmee wordt de initiële tijdsduur van het programma ingesteld, maar vaak stuurt de processor ook het programma bij door de informatie van de continue meting.

Zelfreinigende condensor

De condensor is waar de warme, vochtige lucht weer droog wordt en het vocht wordt afgevoerd. Hier kan zich ook pluis en viezigheid afzetten, die zich in de lucht bevindt. Om te voorkomen dat je steeds met de hand de condensor moet schoonmaken, hebben veel warmtepomp droogkasten een zelfreinigende condensor. Deze gebruikt een deel van het condenswater om de condensor tijdens het wassen door te spoelen en vereenvoudigt het warmtepompdroger onderhoud.