Installeren en plaatsen van een warmtepompdroger

Warmtepompdroger installeren en plaatsen?Warmtepompdroger installeren en plaatsen | Als je een warmtepompdroger koopt in plaats van een conventionele luchtafvoerdroger, hoef je geen rekening meer te houden met een luchtslang die naar buiten of op een speciale aansluiting moet kunnen. Maar er zijn wel andere factoren om aan te denken bij het plaatsen en installeren van een warmtepompdroger. Wil je het vocht kunnen afvoeren via een waterafvoer, plaats je de droger in een kleine ruimte, en wil je deze naast, of op/onder een wasmachine zetten? Hier kijken we naar de zaken waar je aan moet denken bij het installeren van een warmtepompdroger en geven je een aantal warmtepompdroger tips.

Warmtepompdroger installeren | Condensatie-efficiëntie en waterafvoer

Niet al het vocht gaat door condensatie uit de drooglucht. Het restant komt als waterdamp in de lucht om de warmtepomp droogkast heen. In een afgesloten, kleine, moeilijk te ventileren ruimte is dit niet wenselijk. Is dat bij jou het geval, kies dan voor een warmtepompdroger met een condensatie-efficiëntie van 90% tot 95%. Het gecondenseerde vocht wordt meestal in een reservoir opgevangen, dat je met de hand kunt legen. Als je een vrije aansluiting op waterafvoer hebt, is het fijn om te weten dat veel warmtepompdrogers hier ook rechtstreeks op kunnen worden aangesloten. Kijk hier goed naar bij het kopen van een dure of goedkope warmtepompdroger.

Warmtepompdroger installeren | Trekschakelaar voor extra veiligheid

Als je de warmtepompdroger in een ruimte zet waar veel vocht in de lucht kan komen, bijvoorbeeld de badkamer, moet je rekening houden met de elektrische aansluiting. In het ergste geval krijg je namelijk kortsluiting. Voor optimale veiligheid kun je een trekschakelaar plaatsen voor de warmtepomp droger. Dit is een waterdichte behuizing als vervanging van een stopcontact: schakelen doe je daarbij met een trekkoord (vandaar de naam). Als je een beetje handig bent, kun je zelf een trekschakelaar plaatsen. Maar je kunt het ook door de installateur of door een (gecertificeerde) elektricien laten doen. Dat is wel zo veilig en kan zelfs worden geëist door je verzekering.

Warmtepompdroger installeren | Verticaal plaatsen met wasmachine

Als je om wat voor reden dan ook de wasmachine en droger liever op elkaar plaatst dan naast elkaar, is dit ook mogelijk. Je kunt ze echter niet zomaar op elkaar stapelen! Dit is allesbehalve stabiel en door trillingen zal het bovenste apparaat eraf vallen. Een stapelkit is een solide, handige manier om de apparaten veilig op elkaar te plaatsen. Er zijn stapelkits voor een beperkt aantal modellen wasmachine en wasdroger, maar ook universele, verstelbare kits. Een stapelkit met een uitschuifbaar werkblad is extra handig: ontlast je rug en zet de wasmand hierop bij het inladen van het bovenste apparaat.