Levensduur van een warmtepompdroger

Levensduur warmtepompdroger?

Levensduur warmtepompdroger – hoe lang gaat een warmtepompdroger mee? | Een warmtepompdroger is zuiniger dan een condensdroger of een conventionele luchtafvoerdroger. Maar daar heb je alleen iets aan als de levensduur lang genoeg is: ze zijn namelijk ook gemiddeld duurder in de aanschaf. Als je dus een warmtepompdroger veel vaker moet vervangen, wordt de energiebesparing teniet gedaan. Is het dus waar dat warmtepompdrogers minder lang meegaan? Het antwoord zit nog niet zo eenvoudig in elkaar. In dit artikel kijken we naar de beïnvloedende factoren, wat je mag verwachten en welke opties er zijn met betrekking tot garantie en reparaties.

Hoe wordt de levensduur van een warmtepompdroger beoordeeld?

De levensduur van een warmtepompdroger is moeilijk te testen, simpelweg omdat het erg lang zou duren om een representatief testresultaat te krijgen dat alle factoren meeneemt. Daarom is het bijna onmogelijk hier concrete cijfers over te vinden: het blijft bij ervaringen van gebruikers en die zeggen statistisch niet zo veel. Je mag echter voor een goede warmtepompdroger een redelijke termijn verwachten, net als voor andere huishoudelijke apparaten. Voor wasmachines, drogers en dergelijke is een levensduur van 10 jaar niet onredelijk.

Wat kan de levensduur beïnvloeden?

Fabrikanten maken warmtepompdrogers natuurlijk niet om meteen kapot te gaan. Zeker de hoogwaardige modellen uit de hoogste prijsklasse hebben een zeer hoge bouwkwaliteit. Toch is niets onverwoestbaar en zal je warmtepompdroger op den duur slijten door gebruik. Er zitten immers meer complexe en bewegende onderdelen in. Maar omdat de techniek nog relatief jong is, weten we nog niet precies of er veel voorkomende problemen zijn, die in de toekomst verholpen kunnen worden.

Wat kun je zelf doen om de warmtepompdroger levensduur te verlengen?

Volg te allen tijde de onderhoudsaanwijzingen uit de handleiding op. Gebruik de warmtepomp droogkast zoals hij bedoeld is en belaad de warmtepomp droger niet te zwaar. Het is verleidelijk om er af en toe te veel was in te doen, maar hierdoor is het risico op stukgaan veel groter. Als je geen zelfreinigende condensor hebt, moet je deze regelmatig reinigen. Verder is het onderhoud van een warmtepompdroger nihil.

Garantie en reparaties op warmtepompdrogers

Je hoeft fabrikanten en verkopers niet blind te vertrouwen op hun beloftes over de levensduur: op een warmtepompdroger zit gewoon een (fabrieks)garantie. Soms is dit slechts twee jaar, maar bij sommige modellen en fabrikanten kan het oplopen tot 10 jaar. Voor extra zekerheid kun je vaak voor een lange termijn een uitgebreid zekerheidspakket afsluiten. Als je geluk hebt is een defect met een eenvoudige reparatie te verhelpen, waarna je wasdroger weer jaren meekan.