Warmtepompdroger FAQ | De meest gestelde vragen en antwoorden over warmtepompdrogers
Warmtepompdrogers zijn een mooi stukje techniek, maar we kunnen ons voorstellen dat er nogal wat vragen bij je rijzen. Wat voor soorten wasdrogers zijn er naast warmtepompdrogers nog meer, en waarom zou je dan voor een warmtepompdroger moeten kiezen? Zijn er nog speciale eisen waar je rekening mee moet houden bij de plaatsing? Welke voordelen biedt een warmtepompdroger ten opzichte van andere drogers? En ga zo maar door. Met de onderstaande, uitgebreide lijst vragen en antwoorden zal voor jou de wereld van deze nieuwe vorm van was drogen een beetje duidelijker worden.
Wat voor soorten wasdrogers zijn er?
Warmtepomp droogkasten zijn niet de enige apparaten om was machinaal te drogen. Sterker nog, de technologie is relatief jong in vergelijking met andere wasdrogers. Een traditionele wasdroger blaast warme, vochtige lucht naar buiten: dat is een belangrijk verschil met warmtepompdrogers, die lucht circuleren en het vocht eruit laten condenseren. Daardoor zijn warmtepompdrogers makkelijker te plaatsen en zuiniger in het gebruik. De grote concurrent van de warmtepompdroger is de condensdroger. Deze goedkope wasdroger ongeveer hetzelfde, maar verwarmt de lucht (net als een luchtafvoerdroger) met een warmte-element. De warmtepomp is zuiniger, dus condensdrogers verbruiken iets meer stroom.
Wat voor was kan er in een warmtepompdroger?
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers. Ook is de luchtstroom vaak veel milder. Dit wordt nog eens ondersteund door een trommel met een speciale, beschermende structuur en gecontroleerde beweging. Dat betekent een veel lager risico op beschadigde textielvezels. Ook hebben zo goed als alle warmtepompdrogers sensors en intelligente programma’s, die stoppen bij het bereiken van de gewenste droogtegraad. Krimpen door te lang drogen is er dus niet meer bij, en je kunt er gewoon wollen kleren in drogen. Voor de meeste soorten textiel zijn er speciale programma’s: check welke programma’s een droger heeft bij het vergelijken. Bekijk ook de 4 hardnekkige fabels over warmtepompdrogers.
Hoe lang gaat een warmtepompdroger mee?
De levensduur van ieder specifiek apparaat hangt natuurlijk af van allerlei unieke omstandigheden, vooral het gebruik. Een eenduidig antwoord is dus moeilijk te geven. Bovendien hoor je wel eens dat warmtepompdrogers sneller kapotgaan dan traditionele luchtafvoerdrogers en condensdrogers. Dat komt vooral omdat een warmtepomp droger complexer in elkaar zit met meer (bewegende) onderdelen, en omdat de techniek nog relatief nieuw is. De wet van de remmende voorsprong is dan aan de orde, en warmtepompdrogers zullen op termijn een langere levensduur krijgen, is dan de verwachting. Hier zijn echter geen cijfers voor: het blijft bij beweringen. Hoe het ook zij, redelijkerwijs mag je van een warmtepompdroger een levensduur verwachten die niet (veel) onderdoet voor een traditionele droger. Maar hoe lang gaat een warmtepompdroger mee? Een levensduur van minimaal 10 jaar is redelijk om te verwachten. Let daar ook goed op bij de garantie. Vaak komt een warmtepompdroger met 1 of 2 jaar fabrieksgarantie, maar sommige fabrikanten geven op sommige modellen 10 jaar garantie. Dan weet je zeker dat de levensduur in orde is. En vaak is het ook mogelijk om een uitgebreide garantie af te sluiten.
Wat kost een warmtepompdroger?
De prijzen van een warmtepomp droogkast lopen nogal uiteen, afhankelijk van merk, type en energieklasse. Houd er ook rekening mee dat webshops en grote elektronicazaken vaak tientallen euro’s, of meer, onder de adviesprijs van fabrikanten kunnen zitten. Om nog maar te zwijgen van aanbiedingen, inruilkorting, korting in combinatie met de aanschaf van een wasmachine, cashbackacties, enzovoorts. De prijzen van een warmtepompdroger lopen van rond de € 500 of minder voor een basismodel in de A+ klasse, tot € 2000 voor een zeer uitgebreide, hoogwaardige en superzuinige droger met een A+++ label.
Is een warmtepompdroger echt zuiniger?
Een traditionele luchtafvoerdroger verhit lucht met een warmte-element, en blaast deze over de kleding. De vochtige lucht wordt daarna uitgeblazen. Dat is niet echt efficiënt, en daarom doen condensdrogers en warmtepompdrogers het anders: de lucht wordt van vocht ontdaan en gecirculeerd. Restwarmte blijft behouden, zodat er minder verhitting nodig is. Bovendien werkt een warmtepompdroger met een warmtepomp in plaats van elektrisch element, wat in theorie nog zuiniger is. Maar wat op papier zuiniger lijkt, werkt dat ook in het echt? Het antwoord is te vinden in de energieklasse. Deze wordt als een letter met toevoeging aangeduid. Hoe lager in het alfabet, hoe beter. Als je daarnaar kijkt, zie je dat er eigenlijk geen condensdrogers hoger scoren dan een B, en dat warmtepompdrogers uiteenlopen van A+ tot A+++, de zuinigste klasse. In de praktijk blijkt dus ook dat warmtepompdrogers veel zuiniger zijn. Daar staat dan wel tegenover dat een warmtepompdroger vaak duurder is in de aanschaf.
Hoe werkt een warmtepompdroger?
De werking van een warmtepompdroger verschilt van andere drogers in hoe de lucht wordt verhit. In traditionele drogers en condensdrogers gebeurt dit met een elektrisch verwarmingselement. Maar hoe werkt een warmtepompdroger? In een warmtepomp wordt een koelstof van gasvormig naar vloeibaar gepompt: hierbij komt ook warmte vrij. Deze manier van warmte opwekken verbruikt veel minder energie. Bovendien is de luchtcirculatie efficiënter, waardoor de temperatuur van de lucht ook minder hoog hoeft te zijn. Net als in een condensdroger wordt in een warmtepompdroger de warme lucht opnieuw gebruikt: het vocht wordt in een condensor afgevoerd.
Hoe wordt het vocht afgevoerd?
Bij een traditionele luchtafvoerdroger blaast de vochtige lucht door een luchtslang naar buiten. Deze sluit je aan op een speciale afvoer, of hang je simpelweg uit het (zolder)raam. Een condensdroger of warmtepompdroger is een uitkomst als je daar geen ruimte voor hebt: het vocht wordt in de machine gecondenseerd, en vloeibaar afgevoerd. Dat kan in een afvoerbak die je met de hand moet legen, maar veel modellen kun je daarnaast eventueel met een slang rechtstreeks aansluiten op een waterafvoer. Dan hoef je de condensbak natuurlijk niet meer te legen, en heb je minder omkijken naar het drogen. Je moet dan wel een vrije waterafvoer hebben.
Waar moet ik rekening mee houden bij de plaatsing van een warmtepompdroger?
Als je een warmtepompdroger in je huis installeert, zul je merken dat deze minder eisen stelt dan een luchtafvoerdroger. Je hoeft namelijk geen rekening te houden met een luchtslang, die je uit het raam moet kunnen hangen, of op een afvoer aansluiten. Het condens vang je op in een afvangbak, dus in principe heb je genoeg aan een locatie met genoeg plek, en natuurlijk een vrij stopcontact. Veel warmtepompdroogkasten hebben naast de condensbak ook de mogelijkheid om het vocht met een slang af te voeren. Dan kun je ze aansluiten op een vrije waterafvoer, of de slang in een gootsteen hangen.
Wat is de condensatie(-efficiëntie) van een droger, en waarom is deze belangrijk?
De condensatie is de hoeveelheid vocht die niet in de lucht komt, maar netjes condenseert in opvangbak of afvoerslang. Hoe hoger deze is, hoe minder vochtige lucht er om de droger heen komt te hangen tijdens het drogen. Dit is met name van belang als je de droger in een kleine ruimte met weinig ventilatie wilt plaatsen. Als je dat wilt doen, bijvoorbeeld in een klein washok of in de kelder, is het raadzaam voor een model te kiezen met een condensatie van 90% tot 95%. De condensatie kun je vaak vinden voor volle en halve belading, dus daar kun je rekening mee houden in hoe jij de droger het meeste gebruikt.
Gaat een warmtepompdroger goed samen met een wasmachine?
Als je de warmtepomp droogkast (zoals bijv. de Haier HD80-A636-DF) samen met een wasmachine wilt installeren, kan het raadzaam zijn de maximale belasting van het aansluitpunt goed na te gaan. Het zijn dan wel zuinige apparaten, toch kunnen ze een aardige piekbelasting veroorzaken, met als resultaat dat je stroomnetwerk overbelast als je beide aanzet. In veel huizen is hier echter wel rekening mee gehouden. Het is natuurlijk niet nodig om een wasmachine en een droger van hetzelfde merk te hebben, want ze werken volledig onafhankelijk van elkaar. Vaak kun je echter wel de apparaten van dezelfde fabrikant kopen met een aantrekkelijke combikorting. Het ziet er ook iets fraaier uit als je twee gelijk vormgegeven apparaten hebt. Echter, als je geen plek hebt om de je droger naast je wasmachine te zetten, kan het mogelijk zijn om ze verticaal, op elkaar te plaatsen. Dan moet je wel rekening houden met stabiliteit en trillingen. Daarvoor zijn speciale stapelkits verkrijgbaar. Hiermee kun je stevig en veilig een droger op een wasmachine zetten, of andersom. Sommige (duurdere) stapelkits zijn universeel, andere alleen geschikt voor specifieke merken en/of modellen. Een andere optie die je soms op een stapelkit vindt, is een (uitschuifbaar) werkblad. Natuurlijk kun je ook een was-droogcombinatie kopen.
Wat is een trekschakelaar?
Als je een wasdroger plaatst in de badkamer, en/of als de droger zelf een lage of middelmatige condensatie heeft, komt er vocht vrij in de lucht om de droger heen. Dat vocht kan in het ergste geval voor kortsluiting zorgen in de elektrische aansluiting van de droger. Een trekschakelaar voorkomt dat: dit is een waterdicht kastje waarin je de snoer van je droger rechtstreeks op het stroomnetwerk aansluit. Aan/uitschakelen van de stroom doe je dan met een trekkoord, vandaar de naam. Een trekschakelaar aanleggen (of vervangen) voor je droger kun je zelf doen, maar wordt ook vaak aangeboden als extra (betaalde) service bij het kopen van een wasdroger.
Waarom moet ik een warmtepompdroger schoonmaken?
Net zoals bij iedere droger is er in een warmtepompdroger ook geen ontkomen aan: pluis. Dit komt nu eenmaal van kleren af, maar kan wel een nadelig effect hebben op je warmtepomp droger. De pluis die niet wordt opgevangen door het pluisfilter, kan in de condensor terechtkomen. Pluis verstopt de luchtstroom en zorgt voor een verminderde efficiëntie. Daardoor loopt het energieverbruik op. Ook gaat je was minder fris ruiken als je de droger niet af en toe reinigt. In het ergste geval levert een verstopte wasdroger zelfs brandgevaar op door oververhitting. Goed en regelmatig schoonmaken is dus het devies.
Hoe moet ik (de filters van) een warmtepompdroger schoonmaken?
In de strijd tegen pluis is de eerste verdedigingslinie is het pluisfilter, dat je dan ook regelmatig moet legen. Daarna is de condensor aan de beurt. Veel warmtepompdrogers hebben een zelfreinigende condensdroger, en dat is maar goed ook, want in dit type droger zit de condensor vaak op een moeilijk bereikbare plek. De condensor wordt dan doorgespoeld tijdens het wassen. Bij sommige modellen moet je een rooster af en toe borstelen, of een uitneembaar filter reinigen. Raadpleeg de handleiding voor details.
Waarom en hoe moet ik de trommel schoonmaken?
Naast het pluisfilter en de condensor is het raadzaam om ook de rest van je warmtepomp droogkast goed schoon te houden. In de eerste plaats is het prettiger om een droger met een schone buitenkant te hebben. Ook komt je was minder fris en schoon uit een vieze trommel. Maar het schoonmaken van de trommel heeft nog een andere reden: hier zitten meestal de sensors in die het wasprogramma aansturen. Om deze goed te laten werken, moet de trommel wel schoon zijn. Reinigen kan meestal gewoon met een warm sopje. Voor alle zekerheid kun je echter het beste ook even de handleiding raadplegen, zeker om de locaties van de sensors te checken.
Maakt een warmtepompdroger veel lawaai?
Een warmtepompdroger werkt nog steeds hetzelfde als conventionele drogers in dit opzicht: dat wil zeggen, met een motoraangedreven, ronddraaiende trommel. Door de beweging produceert dit nogal wat geluid, en veel warmtepompdrogers zitten dan ook rond de 66 dB aan geluidsproductie. Stiller is wel mogelijk: onder andere door een behuizing met concentrische cirkels, die trillingen reduceren. Ook voorzien fabrikanten de apparaten van geluidsisolatie en schokabsorberend materiaal aan de binnenkant. In de regel is een droger met 64 dB aan geluid of minder acceptabel om naast woon- of slaapvertrekken te staan.
Wat is de bouwkwaliteit van een warmtepompdroger?
Warmtepompdrogers hebben in de regel een hogere aanschafprijs dan condens- of luchtafvoerdrogers. Dat komt door de hogere energiebesparing die ze opleveren, maar dat is alleen maar een pluspunt als de machine lang genoeg meegaat. Let dus ook op de bouwkwaliteit van het apparaat, en de (fabrieks)garanties. In de regel kun je de bouwkwaliteit afmeten aan de gebruikte materialen en de afwerking: zijn de trommel en scharnieren van roestvrij staal, is de motor koolborstelloos, is de voorkant geëmailleerd, enzovoorts. Betere materialen en afwerking zijn een goede garantie voor een hogere bouwkwaliteit en dus een langere levensduur.