Warmtepompdroger of condensdroger?

Warmtepompdroger of condensdroger?Warmtepompdroger of condensdroger? | Als je geen mogelijkheid hebt om de luchtslang van een droger aan te sluiten of uit een (zolder)raam te hangen, of dit gewoon niet ziet zitten, is er een andere oplossing mogelijk: een condensdroger of warmtepompdroger. Deze drogers blazen de warme lucht niet uit, maar circuleren deze opnieuw, nadat het vocht eruit is gecondenseerd. Je bent dus veel vrijer in de plaatsing van deze apparaten dan bij een luchtafvoerdroger. Maar welke moet je nu kiezen: een condensdroger of een warmtepompdroger? Wij zetten ze tegenover elkaar.

Overeenkomsten warmtepompdroger en condensdroger

Eigenlijk zou je een warmtepompdroger ook een condensdroger kunnen noemen: het principe is namelijk hetzelfde. De warme, vochtige lucht wordt niet uit de droger geblazen, maar over een condensor geleid. Daar zet het vocht zich af als condens, en kan de warme lucht weer opnieuw worden gebruikt. Logischerwijze kost dit veel minder stroom, omdat er bijna geen warmte verloren gaat. Beide vangen het gecondenseerde vocht netjes op in een makkelijk te legen reservoir. Vaak kun je ze ook met een slang op een waterafvoer aansluiten.

Verschillen condensdroger en warmtepompdroger

Hoewel de werking dus vergelijkbaar is, zijn er ook belangrijke verschillen. Condensdrogers gebruiken, net als een luchtafvoerdroger, een elektrisch verwarmingselement. Dit kost meer stroom en geeft een hogere temperatuur. Warmtepomp droogkasten daarentegen, pompen een speciale, thermische stof van gas- naar vloeibare toestand. De warmteafgifte die hierdoor ontstaat verwarmt de lucht op een lagere temperatuur en is dus ook geschikt voor kwetsbare stoffen zoals wol en zijde. Bovendien is het een veel effici├źntere verwarmingstechniek en dus zuiniger. Op een lagere temperatuur drogen duurt wel langer dan met warmere lucht.

Onderhoud

Zowel condensdrogers en warmtepompdrogers vereisen meer onderhoud dan een luchtafvoerdroger: de condensor is gevoelig voor stof en vuil dat zich kan ophopen. Dit moet je bij beide modellen dus goed schoonhouden. Bij een condensdroger kan je er meestal makkelijk bij en is dit een eenvoudig klusje. Maar door de warmtepomptechniek zit de condensor vaak weggewerkt. In dat geval heeft de fabrikant vaak een (gedeeltelijk) zelfreinigend mechanisme ingebouwd.

Welke is beter: condensdroger of warmtepompdroger?

Kun je nu het beste een warmtepompdroger kopen of een condensdroger? Een warmtepomp droger is in alle opzichten beter voor je was, en voor je portemonnee, dan een condens droger. Toch is het daarmee niet meteen een uitgemaakte zaak. De lagere aanschafprijs en snellere werking kan een reden zijn om toch voor een condensdroger te kiezen. Uiteindelijk zal de keuze voor een wasdroger toch vooral een persoonlijke afweging zijn.