Warmtepompdroger vergelijken? | Denk je na over de aanschaf van een warmtepompdroger? Een verstandige keuze, want warmtepompdrogers hebben vele voordelen ten opzichte van conventionele luchtafvoerdrogers en condensdrogers. Maar net als bij andere producten, is er zo veel keus dat je soms niet meer weet waar je het moet zoeken. Er zijn nogal wat opties, mogelijkheden en natuurlijk prijsverschillen. Hoe weet je dan welke warmtepompdroger het beste bij jou past? Hieronder vind je de belangrijkste criteria waarop je warmtepompdrogers kunt vergelijken.
Warmtepompdroger vergelijken | 1 | Energieverbruik
Warmtepompdrogers zijn de meest zuinige wasdrogers die er zijn. Door het gebruik van de warmtepomptechniek, in plaats van een conventioneel warmte-element, verbruiken ze minder stroom dan een luchtafvoerdroger of een condensdroger. Maar ook onder warmtepompdrogers is er een verschil in hoe zuinig ze zijn. Dat loopt op van A+ tot A+++ voor de meeste modellen. A+++ levert vanzelfsprekend een nog lagere energierekening op, maar de drogers met dat label zijn gemiddeld ook duurder in de aanschaf. Vooraf goed doorrekenen en afwegen wat zo’n wasdroger nog meer te bieden heeft, helpt je dan een goede keuze te maken. Is je budget beperkt, kies dan voor een goede maar goedkope warmtepompdroger.
Warmtepompdroger vergelijken | 2 | Capaciteit droogtrommel
Hoe meer was er in de trommel past, hoe beter een wasdroger geschikt is voor een groter gezin. De meeste warmtepomp droogkasten hebben een flinke trommel waar 8 kg aan was in past. Sommige zitten daar een kilo onder (7 kg) of een kilo boven (9 kg), maar door de gestandaardiseerde afmetingen van wasdrogers is de variatie niet enorm. Toch is het iets om op te letten, zeker als je voor een wat groter gezin de was moet drogen.
Warmtepompdroger vergelijken | 3 | Grootte huishouden
Hoe reken je de capaciteit van de droogtrommel om naar je gezinsgrootte? Niet ieder gezin is gelijk, en heeft even veel was te drogen, maar je kunt toch van gemiddelden uitgaan. Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat 8 kg aan inhoud genoeg is voor de was van een gemiddeld gezin van 3 tot 5 personen, waaronder kinderen. 7 kg is voor een stel (met kleine kinderen) genoeg, en 9 kg voor de echt grote gezinnen van 6 personen of zelfs meer.
Warmtepompdroger vergelijken | 4 | Condensafvoer
Een belangrijk pluspunt dat warmtepompdrogers gemeen hebben met condensdrogers is het feit dat je geen luchtafvoerslang hoeft te installeren. De warme lucht wordt niet meer uitgeblazen: het vocht uit je kleding wordt uit de warme lucht gecondenseerd en opgevangen. De opvangbak moet je met de hand legen. Sommige modellen hebben daar een indicator en/of waarschuwingssignaal voor, zodat je weet wanneer. Er zijn ook wasdrogers die je eventueel met een slang kunt aansluiten op een vrije waterafvoer. Zo hoef je je niet meer druk te maken over een volle opvangbak.
Warmtepompdroger vergelijken | 5 | Programmaduur
Iets waar je wel rekening mee moet houden bij de aanschaf van een warmtepompdroger, is dat het drogen langer duurt dan bij een conventionele droger. De droogtijden kunnen nogal uiteen lopen. Natuurlijk hangt dit ook af van welk programma je aan het draaien bent. Veel drogers stellen de uiteindelijke droogtijd ook dynamisch in op de hoeveelheid was en vochtigheid. Meestal kun je de maximale droogtijd voor een volle belading katoen, om deze kastdroog te krijgen, vinden, zodat je kunt vergelijken.
Warmtepompdroger vergelijken | 6 | Welke programma’s zijn er te kiezen?
Een groot aantal programma’s klinkt indrukwekkend, maar hoe gevarieerd zijn deze? Bij een warmtepomp droogkast vermeldt de fabrikant of het verkooppunt meestal welke programma’s er aanwezig zijn. De meeste modellen beschikken wel over een programma om gewoon katoen en synthetisch te drogen, en daarnaast wol en zijde. Veel voorkomende extra opties zijn programma’s voor beddengoed, sportkleren en overhemden. Daarnaast kun je vaak nog een kort, extra droogprogramma, warm of koud, draaien, of even je was opfrissen in de droger.
Warmtepompdroger vergelijken | 7 | Filters en onderhoud
Hoe zit het met onderhoud van een warmtepompdroger? Zoals bij iedere droger, komt er ook in een warmtepompdroger pluis van de was in de warme lucht. Dit pluis wordt opgevangen in een pluizenfilter, en sommige modellen hebben een indicator die aangeeft wanneer je deze moet reinigen. Maar ook de condensor is gevoelig voor pluis. Sommige fabrikanten lossen dat op met een alles-in-een-filter, anderen met een (gedeeltelijk) zelfreinigende condensor, die het pluis wegspoelt. Als je kiest voor een van deze opties, hoef je niet zelf met de hand de condensor regelmatig schoon te maken, en dat scheelt weer in het onderhoud.
Warmtepompdroger vergelijken | 8 | Uitgestelde start
Een handige functie die veel drogers hebben, is de mogelijkheid om de start uit te stellen. Je laadt de wasdroger dan eerst vol, en stelt een gewenste starttijd in. Handig als je wilt drogen terwijl je op je werk bent, of ’s nachts. Als je de was droogt en dan pas na enkele uren eruit haalt, kan deze gemakkelijk gaan kreuken. Met een uitgestelde start voorkom je dat. Ook kan het fijn zijn om tijdens de daluren te drogen, zodat je nog minder kwijt bent aan energiekosten.
Warmtepompdroger vergelijken | 9 | Antikreukfase
Veel warmtepompdrogers hebben allerlei slimme trucjes om te voorkomen dat je was kreukt tijdens het drogen. Maar als je de was na het drogen enkele uren in de trommel laat liggen, kreukt deze alsnog. Dat is natuurlijk zonde. Met een uitgestelde start kun je dit al voorkomen, maar als extra handigheidje hebben sommige modellen een antikreukfase. Dan draait de trommel zachtjes door voor een bepaalde tijd (kijk bij het vergelijken ook hoe lang de antikreukfase maximaal duurt). Als je de deur opent, stopt de trommel meteen met draaien.
Warmtepompdroger vergelijken | 10 | Trommel: materiaal, bescherming van je kleding
De trommel van een warmtepomp droogkast is een van de belangrijkste onderdelen. Niet alleen wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat met zo weinig mogelijk onderhoud, ook wil je dat de trommel je kleding niet beschadigt. Daarom worden ze meestal gemaakt van hoogwaardig, roestvrij staal. De binnenkant van de trommel is vaak speciaal vormgegeven met speciale noppen die je was luchtig opschudden zonder de vezels te beschadigen. De meeste wasdrogers hebben trommels die een kant op draaien, maar sommige modellen kunnen in twee kanten draaien. Zo wordt de was luchtiger door elkaar geschud, en kreukt minder.
Warmtepompdroger vergelijken | 11 | Vocht-, gewichts- en temperatuursensoren
De meeste moderne en beste warmtepompdrogers hebben allerlei slimme technieken om zo optimaal en efficiënt mogelijk te drogen. In plaats van een vast programma altijd op dezelfde temperatuur en tijd te draaien, stellen ze dit dynamisch in op basis van ontvangen informatie. Ze kunnen bijvoorbeeld de hoeveelheid was in de trommel wegen om te weten hoe lang het programma moet draaien. Ook kunnen ze continu vochtgehalte en temperatuur meten om niet onnodig warme lucht te gebruiken. Hoe meer sensormogelijkheden, hoe zuiniger en sneller de wasdroger kan werken.
Warmtepompdroger vergelijken | 12 | Kledingbeschermende functies
De trommel is vaak speciaal vormgegeven om kleding zachtjes te behandelen, maar dat is maar een gedeelte van de manier waarop je kleding wordt beschermd. De intelligente droogprogramma’s en sensoren doen de rest. Door de warmtepomptechniek kan de was sowieso al op een lagere, en dus veiligere, temperatuur worden gedroogd. Daarnaast stopt het droogprogramma op tijd, als de droger sensoren heeft om de vochtigheid te meten. Zo voorkom je krimp, beschadigingen en vervormingen.
Warmtepompdroger vergelijken | 13 | Deur: Doorzichtig, omkeerbaar, kinderslot
Het lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar de deur van de warmtepomp droger kan ook een punt van aandacht zijn. Als je het fijn vindt om naar binnen te kunnen kijken, kies dan voor een glazen deur. Let ook op dat sommige deuren omkeerbaar zijn: standaard zit het scharnier rechts, maar dat kan voor jouw plaatsing net niet handig zijn. Dan is het fijn als de deur omgekeerd kan worden. Heb je (kleine) kinderen en wil je optimale veiligheid? Kijk dan of de droger die je op het oog hebt, voorzien is van een kinderslot. Zo maken ze de trommel niet per ongeluk open tijdens het drogen.
Warmtepompdroger vergelijken | 14 | Bedieningsmogelijkheden
De meeste wasdrogers hebben een duidelijk bedieningspaneel bovenop. Daar kies je met een draaiknop een programma, die met tekst en soms ook pictogrammen duidelijk zijn aangegeven. Daarbij heeft het merendeel van de drogers ook een display waar je allerlei variabelen kunt zien: het gekozen programma, de droogtemperatuur en bijvoorbeeld de resterende droogtijd. Soms kun je deze met de hand bijstellen met speciale druktoetsen. Een ander handigheidje dat sommige wasdrogers hebben, is een verlichte trommel. Als je in het donker de droger uitlaadt, zie je geen wasgoed (zoals je sokken) meer over het hoofd.
Warmtepompdroger vergelijken | 15 | Smart Home mogelijkheden
Hoewel er al veel mogelijk is op het gebied van een Smart Home, staat de technologie nog een beetje in de kinderschoenen wat betreft de was. Dat neemt niet weg dat sommige fabrikanten hun drogers (en wasmachines) uitrusten met wifi-connectiviteit. Dat geeft je een paar extra opties, zoals het kunnen instellen en aanzetten van de wasdroger met een app, of zelfs met stemcommando’s via de Google Assistant of Amazon Alexa. Sommige apps, zoals Smart Check van Samsung wasdrogers, geven ook een analyse en suggesties voor wanneer ze een probleem signaleren met het drogen.
Warmtepompdroger vergelijken | 16 | Overige eigenschappen
We hebben nu de belangrijkste eigenschappen waarop je warmtepompdrogers kunt vergelijken, besproken. Natuurlijk zijn dit niet per se de enige eigenschappen die van belang kunnen zijn voor jou. Er zijn nog extra functies mogelijk, zoals een stoomfunctie voor minder strijkwerk, of een geursysteem om je was lekker fris te laten ruiken. Door vooraf goed te kijken naar wat er allemaal mogelijk is en wat je wensen zijn, kun je goed objectief vergelijken en de beste keuze maken voor een goede warmtepomp droogkast.