Warmtepompdrogers en soorten textiel

Warmtepompdrogers en soorten textielWarmtepompdrogers en soorten textiel | Door de lagere droogtemperatuur kan een warmtepompdroger eigenlijk alle soorten was drogen. Wat je misschien niet voor mogelijk had gehouden, is nu werkelijkheid: wol komt zonder krimpen uit de droger, zijde blijft zacht en soepel, en spijkerstof blijft kleur- en vormvast. Dat komt door de standaardwerking van een warmtepompdroger op lagere temperaturen, maar ook door slimme technieken. Soms is het resultaat afhankelijk van speciale programma’s. Hier zoomen we in op enkele stoffen die in de warmtepompdroger kunnen, hoe het werkt, en of je ergens speciaal op moet letten.

Soorten textiel | 1 | Wol

Misschien de grootste verrassing is het wolprogramma van veel warmtepompdrogers. Wol is berucht wegens het risico dat het zo snel krimpt als het te warm droogt. De temperatuur is in een warmtepompdroger is gelukkig laag genoeg. Bovendien wordt tijdens het drogen de temperatuur en vochtigheid scherp in de gaten gehouden. Als de wasdroger te lang doorgaat, dan is het risico op krimp aanwezig. Daarom stopt de warmtepomp droger ermee als de was droog is, ook al is dat voor de ingestelde eindtijd van het programma.

Soorten textiel | 2 | Delicate stoffen en zijde

Een wasdroger die de trommel hard ronddraait en op volle sterkte hete lucht erin blaast, is niet zo zachtzinnig voor delicate kleding zoals lingerie, zijden overhemden en jurkjes. Door een uitgekiend ontwerp van de trommel hebben de meeste warmtepompdrogers echter geen moeite met een zachte behandeling van je fijnere kleding. Een perfect resultaat bereik je makkelijker als de trommel twee kanten op kan draaien: let hier dus op als je dit belangrijk vindt en een warmtepomp droogkast wilt aanschaffen.

Soorten textiel | 3 | Jeans

Een spijkerbroek is zo’n makkelijk kledingstuk, dat het zonder problemen in iedere droger kan, toch? Mis! Juist de hitte in een conventionele droger tast de vezels aan, en daarmee de kleur en pasvorm. Binnen no-time zijn je lievelingsjeans dan verpest. Gelukkig zorgt een warmtepompdroger wel goed voor alle spijkerstof. De beste warmtepompdrogers hebben zelfs een speciaal droogprogramma voor jeans, voor een optimale verzorging van je favoriete kleren.

Soorten textiel | 4 | Outdoor kleding

Sportieve en vrijetijdskleding voor buiten zijn meestal gemaakt van speciale, synthetische stoffen: fleece, Gore-Tex, soft shell, enzovoorts. Veel van deze stoffen zijn lekker ademend, isolerend en hebben een waterafstotende werking. Die eigenschappen wil je natuurlijk niet kwijt, want zonder is je hightech outdoor jack nogal waardeloos. Je kunt echter ook warmtepompdrogers kopen met een speciaal programma voor dit soort kleding. Dit programma, zo claimen fabrikanten, beschermt outdoor kleding niet alleen, maar herstelt zelfs de positieve eigenschappen.