Was-droogcombinatie of twee losse apparaten?

Warmtepompdroger en wasmachine of was-droogcombinatie?Warmtepompdroger en wasmachine of was-droogcombinatie? | Naast een warmtepompdroger heb je natuurlijk ook een wasmachine nodig. Dat is immers voor bijna iedereen een hogere prioriteit dan een wasdroger. Het kan zijn dat je al een wasmachine hebt en er een droger bijkoopt. Maar misschien denk je over de aanschaf van allebei, tegelijk. Kun je dan beter kiezen voor het twee-in-een-gemak van een wasmachine-drogercombinatie, of toch twee losse apparaten kopen? En wat zijn in dat geval de opties? We kijken hier naar wat er zoal mogelijk is.

Was-droogcombinatie

Een mogelijkheid die redelijk populair is onder consumenten, is de functies van wassen en drogen in hetzelfde apparaat: een was-droogcombinatie, ook wel was-droogcombinatie genoemd. Dit neemt natuurlijk maar de plek van een apparaat in, in plaats van twee. Het lijkt ook goedkoper om een combi-apparaat te kopen, maar in de praktijk valt dit mee: vaak kost een kwalitatief goed scorende was-droogcombinatie evenveel als de apparaten los kopen van hetzelfde merk. Vooral op het gebied van drogen blijven was-droogcombinaties toch vaak een beetje achter op een losse warmtepomp droger.

Twee losse apparaten kopen

Als je genoeg ruimte hebt, is het een beter idee om de apparaten los te kopen dan een combinatie. Losse drogers presteren bijna altijd beter dan was-droogcombinaties. Een extra voordeel is dat je kunt drogen en tegelijk al de volgende was doen. Bovendien kan een wasmachine-droger combinatie meestal minder was tegelijk drogen, en is het dus niet zo’n handig apparaat voor gezinnen die meer was hebben. Een nadeel is dat je (eventueel) een extra vrije waterafvoer moet hebben, of de condensbak moet legen.

Warmtepompdroger als droger

Als je twee losse apparaten koopt, kun je voor je droger een warmtepompdroger kopen. Deze zijn zeer zuinig en geschikt voor zo’n beetje alle soorten textiel, twee belangrijke voordelen ten opzichte van conventionele- en condensdrogers. Je doet dus zonder problemen al je was rechtstreeks van de wasmachine in de droger, zonder je zorgen te hoeven maken over krimp of beschadigingen.

Stapelkit

Meestal zul je de wasdroger gewoon naast de wasmachine zetten. In sommige gevallen is een verticale plaatsing, dus op elkaar, echter handiger. Maar je kunt ze niet zomaar op elkaar zetten: door trillingen en instabiliteit is dit gevaarlijk. Als je ze verticaal wilt plaatsen, neem dan een stapelkit. Er zijn stapelkits voor specifieke modellen wasmachine en warmtepomp droogkast, maar ook universele kits, die meestal iets meer kosten. Wat ook handig is, is dat sommige stapelkits een uitschuifbaar werkblad hebben. Daar kan je even de wasmand op zetten bij het inladen van het bovenste apparaat.