Wasdroger soorten vergelijken: warmtepomp, condens of luchtafvoer

Wasdroger soorten vergelijken?Wasdroger soorten vergelijken: warmtepompdroger, condensdroger, luchtafvoerdroger | Een wasdroger is een handige hulp in de huishouding, die echt een uitkomst kan zijn als je de was niet steeds wilt of kunt ophangen om te drogen. Het is echter ook een flinke aanschaf en er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een eerste overweging is welke drogertechnologie je wilt: luchtafvoerdroger, condensdroger of warmtepompdroger. Om je op weg te helpen met kiezen, zetten we de verschillende type wasdrogers op een rijtje en geven advies over hoe je de beste wasdroger kiest voor jouw situatie.

Luchtafvoerdroger: voordelig, luchtafvoer nodig

Een luchtafvoerdroger is de meest conventionele vorm van machinaal, elektrisch, de was drogen. Lucht wordt verhit met een elektrisch verwarmingselement en over de was geblazen, die in een trommel ronddraait. De warme, vochtige lucht wordt daarna uitgeblazen. Een luchtafvoerdroger droogt snel en is voordelig in de aanschaf. Er wordt echter veel warmte verspild, waardoor dit type droger niet zuinig is. Bovendien moet de lucht naar buiten kunnen met een luchtslang en dat is niet overal mogelijk.

Condensdroger: zuinig, overal te plaatsen

Het probleem van de luchtafvoerslang is op te lossen door het vocht te laten condenseren en de warme lucht te hergebruiken. Dat is dan ook precies wat een condensdroger doet. Je kunt een condensdroger dus overal plaatsen, want het condenswater wordt of in een speciaal reservoir opgevangen, of rechtstreeks afgevoerd met een slang. Door de warme lucht te hergebruiken zijn ze ook veel zuiniger dan luchtafvoerdrogers. Maar ze kosten wel iets meer in aanschaf.

Warmtepompdroger: zeer zuinig, veilig, langzamer en duurder

Een warmtepompdroger condenseert ook en hergebruikt lucht. Maar dit type droger verwarmt de lucht met een thermische vloeistof, die in een pomp van gas naar vloeistof wordt omgezet. Dit is uiterst efficiënt en biedt ook de mogelijkheid van drogen op een lagere temperatuur. Daardoor kun je er ook stoffen als wol en zijde in drogen. Door de lagere temperatuur is een warmtepomp droogkast wel lang bezig. Deze toestellen zijn dan ook het duurst in aanschaf.

Welke droger kies ik?

Een warmtepompdroger lijkt op papier altijd de beste keuze. Maar het kan best zijn dat je zo’n model te lang over het drogen vindt doen, of simpelweg te duur in de aanschaf. Dan is een goedkope wasdroger zoals een condensdroger misschien meer iets voor jou. Als je echt een klein budget over hebt voor je wasdroger, en plek voor een luchtslang, is misschien een conventionele luchtafvoerdroger voor jou de beste keuze.