Welke wasdroger kiezen?

Welke wasdroger kiezen?Welke wasdroger kiezen? Wasdroger met luchtafvoer, condensafvoer of opvangbak? | Als je was ophangt in je huis of buiten denk je er niet aan: waar blijft al het vocht dat uit de natte was komt tijdens het drogen? Als je buiten of in een goed geventileerde droogruimte de was ophangt, komt dit vocht zo langzaam en gedoseerd in de lucht dat je er niets van merkt. Maar dat is anders met de warme lucht van een droger: daar komt in korte tijd veel vocht in. Hoe kom je van dat vocht af? Er zijn een paar manieren, die we hier uitleggen.

Afvoer van vochtige lucht

Traditionele drogers zuigen steeds verse lucht aan en blazen die lucht direct na over de was te zijn gegaan, de machine uit. Een dergelijke machine wordt ook wel een luchtafvoerdroger genoemd. Deze lucht is warm en vochtig, dus die wil je niet in huis. Daarom hebben deze luchtafvoerdrogers een flexibele luchtslang. Deze kun je soms aansluiten op een ingebouwde afvoer of gat in de muur/raam. Heb je niet zo’n aansluiting, dan zul je de luchtslang uit het raam moeten hangen tijdens het drogen. We zien wel dat steeds minder mensen een luchtafvoer wasdroger aanschaffen.

Condens in opvangbak

Heb je geen zin in, of plaats voor een luchtslang naar buiten? Een condensdroger of warmtepompdroger biedt dan uitkomst. Hier blijft de lucht in de droger circuleren, en het vocht wordt er door een warmtewisselaar uitgehaald in de vorm van condens. Dit condens wordt bij de droogkast opgevangen in een reservoir dat je met de hand kunt legen in de gootsteen. Het grote voordeel is dat je een condensdroger of warmtepompdroger in principe dus overal kunt plaatsen waar een stopcontact is.

Rechtstreeks aansluiten op waterafvoer

Als je de wasdroger in een washok plaatst of in de badkamer, is er een kans dat er een vrije waterafvoer in de buurt van je droger te vinden is. Veel warmtepompdrogers hebben, naast een opvangbak voor condens, ook een aansluiting (vaak met bijgeleverde slang) voor zo’n waterafvoer. Dat is natuurlijk het allerhandigst, want dan hoef je niet meer steeds een volle opvangbak met water leeg te gooien.

Welke wasdroger kiezen? | Condensatie-efficiëntie

Hoe goed je warmtepomp droger ook is, niet al het vocht condenseert. Als de droger een lage condensatie-efficiëntie heeft wordt het wasgoed nog steeds goed droog, maar komt er meer waterdamp in de lucht rond de droger. Dat kan in een kleine, slecht geventileerde ruimte onhygiënisch zijn en de kans op schimmel vergroten. In het ergste geval zorgt het vocht voor kortsluiting in de elektronica. Plaats je de warmtepompdroger dus in zo’n ruimte, kies dan voor een goed warmtepompdroger merk en een model met een hoge condensatie-efficiëntie, het liefst 90% tot 95%.